in

Κίνα: Σπατάλησαν 5 τρισ. για ένα Panda (video)

Σε μια επίδειξη της δέσμευσης της Κίνας να αυξήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η χώρα ολοκλήρωσε ένα ηλιακό αγρόκτημα 250 στρεμμάτων σε σχήμα Panda. Η προσπάθεια είναι, εν μέρει, μια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων καθώς η Κίνα συνεχίζει να ηγείται του κόσμου στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η πρώτη φάση του σταθμού ηλιακής ενέργειας ολοκληρώθηκε πρόσφατα, προσθέτοντας 50 MW (από τα συνολικά 100 MW) στο ηλεκτρικό δίκτυο στο Datong της Κίνας. Το εργοστάσιο σε σχήμα Panda προτάθηκε τον Μάιο του 2016 από τον μεγαλύτερο μέτοχο της Panda Green Energy, την China Merchants New Energy. Εγκρίθηκε γρήγορα ως ένας τρόπος για να δημιουργηθεί υποστήριξη για βιώσιμη ενεργειακή ανάπτυξη με την κινεζική νεολαία.

Ο νέος σταθμός ηλιακής ενέργειας στο Datong θα αντικαταστήσει την καύση 1 εκατομμυρίου τόνων άνθρακα στα επόμενα 25 χρόνια, καθώς η Κίνα ευθυγραμμίζει την ικανότητά της να κάνει γρήγορες βελτιώσεις στο ενεργειακό της σύστημα.

Υπάρχουν τρεις γενικοί τύποι ηλιακών συλλεκτών που χρησιμοποιούνται στον κόσμο σήμερα: Μονοκρυσταλλικό πυρίτιο, πολυκρυσταλλικό και λεπτό φιλμ. Τα δύο πρώτα είναι γενικά πιο κοινά, με τα πολυκρυσταλλικά πάνελ να είναι τα πιο δημοφιλή για οικιακούς ηλιακούς συλλέκτες στην Αμερική. Από την άλλη πλευρά, η λεπτή μεμβράνη αποδίδει καλύτερα σε καταστάσεις χαμηλού φωτισμού, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματική από τις επιλογές μονοκρυσταλλικής και πολυκρυσταλλικής.

Αυτό είναι μόνο το πρώτο από τα 100 ηλιακά εργοστάσια σε σχήμα Panda που σχεδιάζονται σε όλη την Κίνα και την Ασία τα επόμενα χρόνια. Τον περασμένο Μάιο, τα Φίτζι ανακοίνωσαν ένα μικρότερο ηλιακό αγρόκτημα σε σχήμα πάντα.

Για να δημιουργήσει το οπτικό αποτέλεσμα των πιο σκούρων και ελαφρύτερων ηλιακών συλλεκτών, η Panda Green Energy χρησιμοποίησε τόσο πιο σκούρα μονοκρυσταλλικά κύτταρα πυριτίου όσο και πιο ανοιχτόχρωμα κύτταρα λεπτής μεμβράνης. Αυτό επέτρεψε στην ενεργειακή εταιρεία να κλιμακώσει τα ηλιακά πάνελ σε μια σειρά που μιμείται το χρώμα και το σχήμα ενός γιγάντιου πάντα.

Αυτό είναι μέρος της μεγαλύτερης πρωτοβουλίας Belt and Road της Κίνας κατά μήκος του ιστορικού Δρόμου του Μεταξιού. Αυτή η πρωτοβουλία, το θεμέλιο της εξωτερικής πολιτικής του Xi Jingping, στοχεύει να τοποθετήσει την Κίνα ως ηγέτη στην εξωτερική πολιτική στην Ασία. Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από επενδύσεις υποδομής τρισεκατομμυρίων δολαρίων που σκοπεύει να κατασκευάσει η Κίνα κατά μήκος του ιστορικού δρόμου του μεταξιού που συνδέει την Ασία με την Ευρώπη. Η Κίνα αναμένεται να δαπανά 150 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τις 68 χώρες που έχουν συμφωνήσει στην πρωτοβουλία.

Αυτό περιλαμβάνει επιθετικές επενδύσεις σε υποδομές σε δρόμους, γέφυρες, σταθμούς παραγωγής ενέργειας, αγωγούς φυσικού αερίου, σιδηροδρόμους και λιμάνια. Συνολικά, η επένδυση υπολογίζεται σε 5 τρισεκατομμύρια δολάρια στις 68 πολιτείες, καθώς η Κίνα αρχίζει να κατακτά το επίκεντρο της παγκοσμιοποίησης της Ασίας.

Share to